str. Bálint, nr. 166, Sâncrai, com. Dealu, România
0040-266-346 123
office@sziklakert.ro
Rezervare
Panorama Inima lui Isus
95436807

Pentru rezervările de peste 3 zile aveți o excursie inclusă cu mașina la panorama Inima lui Isus.

Panorama Inima lui Isus, sau numit și statuia lui Isus, pe numele întreg Isus cel Luminos, este o statuie la marginea satului Lupeni, în Secuime, județul Harghita. Statuia este situată pe vârful Gordon, funcționează și ca priveliște panoramică. Statuie este din oțel inoxidabil ridicat pe o fundație de 2 metri.

Statuia a fost ridicată în decembrie 2011, iar inaugurarea a avut loc în data de 17 august 2013, este opera sculptorului Zavaczky Walter. În interiorul statuii se află o scară spiralată de 22 metri care urcă până sus în partea capului statuii, prin această altitudine este cea mai înaltă statuie care îl întruchipează pe Isus din estul Europei. Monumentul a fost deseori criticat pentru dimensiunile, materialul și înfățișarea sa.
Statuia se află în județul Harghita, între Lupeni și Bisericani pe vârful Gordon, la o altitudine de 953 metri. Opera de artă se poate ajunge de pe drumul DN13 A, drumul de legătură dintre Praid și Odorheiu Secuiesc.
În Lupeni, la ieșirea spre Bulgăreni trebuie să virați spre dreapta, ca să ajungeți la drumul de câmp de mai mulți kilometri care duce la statuia lui Isus.

Construcția și istoricul statuii

Construcția și dezvoltarea locației a fost dezvoltată de Fundația Protemp. Locația a fost aleasă de un întreprinzător din Bulgăreni. Valoarea totală a construcției a fost de 200 000 mii euro, care a fost donat de compania Gordon SRL, de mai mulți întreprinzători cât și de consiliu comunei Lupeni.
Proiectarea și punerea în aplicare a fost efectuată de sculptorul Zavaczky Walter Levente. Baza a fost efectuată de Laszlo Constr. SRL din Morăreni, cadrul din oțel a fost realizat de NYKO SRL din Odorheiu Secuiesc. Lucrările de proiectare au fost efectuate de Severimpex SRL, din Odorheiu Secuiesc. Statuia a fost finalizată în vara anului 2011, inaugurarea a fost programată la data de 21 august. Înainte de inaugurare, statuia a criticată pentru că nu se îmbină cu natura și cu împrejurimile, în acest caz Biroul de Arhitectură al județului Harghita a înaintat o reclamație.

Reclamația a avut ca urmare întârzierea inaugurării. Planul urbanistic a fost înregistrat de către inițiatorii proiectului în noiembrie 2011. Oficial, reconstrucția a început la data de 28 noiembrie. Problema s-a rezolvat atunci când terenul pe care este situată statuia a fost declarată teren intravilan, în acest fel singura autoritate care a fost obligată să elibereze autorizație a fost Primăria comunei Lupeni. În acest fel statuia a fost ridicată și finalizată în data de 13 decembrie. Albert Mátyás, primarul comunei Lupeni a declarat următoarele: A fost un proiect destul de dificil, a consumat mult timp, pentru că au fost retrase autorizațiile, dar Î-i mulțumim lui Dumnezeu că acum totul sa rezolvat.

Inaugurarea a avut loc la data de 17 august 2013. Înainte de inaugurare s-a făcut ordine și s-a curățat împrejurimea statuii, au reparat drumul care duce la statuie, au construit o pasarelă pietonală, au construit parcări și un parc. La inaugurare a luat parte Soltész Miklós, Ministru de stat însărcinat cu afaceri sociale și Familiei și a Resurselor Umane, Kovács Lehel, Primarul comunei Lupeni, Tamás József episcopul romano-catolic din Miercurea Ciuc și alți mii de interesanți.

Descrierea:

După cum se observă foarte bine, monumentul a fost inspirat din cel foarte asemănător din Rio de Janeiro. Roba, mâinile și capul construcției au fost poziționate pe o structură de metal de aproximativ 20 de metri. Statuia Îl reprezintă pe Isus Hristos cu brațele deschise. Structura metalică galvanizată, construită pe o înălțime de șase etaje, este situată pe o fundație masivă de beton de aproape 400 de metri cubi, de aproximativ doi metri înălțime. Înălțimea totală ajunge la 22 de metri, așadar este cea mai mare statuie de Isus din estul Europei.
Materialul principal al construcției este oțel inoxidabil. Corpul lui Isus este din aliaj de fier și zinc, roba, capul și mâinile sunt din metal acoperit cu inox. Datorită materialului este foarte rezistentă. Statuia funcționează ca panoramă, în interiorul construcției se află o scară spiralată, care vă permite să ajungeți la capul statuii, cu o larga panorama a peisajului din jur. După unele păreri, pe vreme favorabilă se poate vedea până la Munții Făgărașului.

Opinii despre statuie:

Statuia a fost dur criticată, mai ales pentru dimensiunea ei, dar și pentru aspectul ei. Statuia a fost criticată deja din vremea când era doar în fază de proiect. Mulți critici consideră construcția prea încărcată din punct de vedere estetic. În opinia altor critici materialul nu este corespunzător, deoarece metalul nu este un material specific secuiesc, și nici nu se potrivește cu natura din jur, considerau piatra sau lemnul mult mai corespunzătoare.
Mulți critică faptul că panorama se află în capul statuii, și consideră acest lucru nerespectuos. Hegedűs Enikő a declarat în privința statuii: Panorama planificată nu este doar un concept, ci și o formulă de artă nereușită, o simplă imitație, o piesă kitsch, care lasă mult de dorit în domeniu de material, dimensiuni și formă. Oponenții construcției deseori numesc statuia Hristos staniu.

Există și foarte mulți susținători, care sunt mulțumiți și consideră statuia un adevărat loc de pelerinaj. Mulți sunt de părere că odată cu trecerea vremii statuia va deveni simbolul zonei. Albert Mátyás, primarul comunei Lupeni a declarat că un procentaj de 80% din populația locală este de acord cu locația și cu aspectul statuii lui Isus. Primarul a declarat că doar cei geloși sunt împotriva construcției și că pe vremea construcției turnului Eiffel din Paris au existat la fel de mulți critici și sceptici, iar azi este principalul simbol al orașului.