str. Bálint, nr. 166, Sâncrai, com. Dealu, România
0040-266-346 123
office@sziklakert.ro
Rezervare
Sâncrai
1301919150

Sâncrai este situat în lunca izvorului Bosnyák pe o lungime de aproximativ 2 kilometri, direcția N-S. Străzile semnificative din această direcție sunt străzile Lászlók, Telekfalfi care conduc spre Fâncel. Această stradă este înspre E-V. A doua mare stradă ocolește dealul Balázsok și conduce până în Târnovița. Mai semnificativă este totuși strada Bálintok, care de pe strada principală a comunei Dealu este situată spre dreapta. Această stradă este semnificativă pentru că cele mai multe case de aici sunt construcții noi de aproximativ 25-30ani.

Prima amintire istorică a satului Sâncrai datează din anul 1566. În 2000 a apărut un document, din care reiese că în anul 1450 Sâncrai avea deja școală. Denumirea a primit-o de la Sfântului Ștefan. Regele Ștefan a fost canonizat cu 45 de ani după moartea sa. Satele denumite Szentkirály provin de la numele lui și datează din această perioadă. Satele puteau să primească aceste nume doar în perioada când Împăratul era maghiar.

 

Biserica Romano-catolică

Biserica este situată pe dealul dintre două străduțe din mijlocul satului, pe partea EV. Data construcției pe peretele vestic al clădirii în stil târziu-baroc și neoclasic este de 1796-1799. Biserica veche a fost demolată în 1796. Biserica a fost dedicată Sfântului Ștefan. Sărbătorile sunt în fiecare an la data de 20 august. Din turn există o scară din lemn în spirală care duce spre galeria de vest și spre turn. Atât nava, cât și sanctuarul sunt împărțite de lizenele interioare. Interiorul este acoperit de o boltă plată împărțită de curelele cu talie târzie.

Sacristia este atașată de peretele de nord al sanctuarului. Există un dulap de împodobire a sacrului, decorat cu elemente gotice și renascentiste târzii, în sacristie, posibil în peretele estic. Cabina este ridicată din peretele clasei de vârf. Cadrul său inferior este susținut de un scut în formă de șindrilă, cu o cruce dublă convexă. Atribuirea Sfântului Ștefan este sfântul patron al bisericii. Această sculptură de piatră datează de la începutul secolului al XV-lea până în secolul al XVI-lea.

În biserică există o cristelniță gotică datată din secolul al XV-lea. Forma sa cu o parte superioară în formă de cupă octogonală și o tijă corespunzătoare care este susținută de prismele unghiulare pe piciorul dreptunghiular. Există o urmă a crucii de consacrare pictată pe una din părțile sale, fără decorare. În țara noastră găsim piese similare în Lueta și Brădești.

Potrivit Domus Historia localitatea Tămașu este una dintre cele mai vechi parohii ale Țării Secuiești. Deja în secolul al XIV. a existat ca o parohie, când aparținea lui Cădișeni, Polonița, Fâncel, Ulcani și Tibod. Sf. Împărat avea o biserică pe vremea aceea, pentru că dacă nu, ar fi trebuit să participe la Sfânta Liturghie în Szenttamáspentru. Dar Sâncrai nu a fost niciodată o filială aparținătoare de vreo parohie.

Distrugerea parțială a vechii biserici a fost înregistrată în vizita din 1784 și peste 12 ani începe demolarea și construirea unei noi biserici finalizate în 1899. Așadar, biserica este în vârstă de 204 de ani situată pe dealul denumit Balázsok.

 

Cum se ajunge la Sâncrai

La Sâncrai se poate ajunge dinspre Odorheiu Secuiesc pe drumul național 13A, care pornește din centrul Odorheiu Secuiesc și merge în direcția Miercurea Ciuc. La ieșirea din oraș se virează la stâng, la Cădișeni și aici ajungem drumul comunal care se termină în centrul comunei Dealu. Este un drum foarte rău, dar mult mai bun decât cel din Tibod, pe care se poate vira la stânga și trece prin Tămașu și Ulcani până în Fâncel. Avantajul drumului din Sâncrai este că este foarte lat și este reparată mai des ca cel menționat prin Fâncel.

Distanțele satelor din Sâncrai

  • Sâncrai – Dealu – 4 km
  • Sâncrai – Tibod – 3 km
  • Sâncrai – Fâncel – 2 km
  • Sâncrai – Fâncel – Ulcani – 4 km
  • Sâncrai – Ulcani – 5 km
  • Sâncrai – Tibod – Tomești – 5 km
  • Sâncrai – Odorheiu Secuiesc – 6 km